Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Rahvusvaheline politseinik: kuritegelikud „rändtirtsud” ohustavad maailma

Valdkond: Karistusõigus    Avaldaja: kannatanuabi    Keel: eesti    ID: 41

Ülemaailmses politseiorganisatsioonis edukat karjääri tegev Lenno Reimand hoiatab tingimisi karistamisega liialdamise eest. Vabaturumajandus, reisimise lihtsustamine, interneti levik… Maailm muutub, sellega koos ka kuritegevus. Ainus võimalus näljaste rändtirtsudena ühest riigist või isegi mandrilt teise liikuvaid või hoopis küberavarustesse peitunud, kuid globaalse haardega kurjategijaid ohjeldada on koostöö. Riikide-, kontinentide- ja isegi kultuuridevaheline.


Mullu kevadel valiti Eesti politseiametnik Lenno Reimand (37) esindama ülemaailmset politseiorganisatsiooni Interpol Euroopa Liidu politseiagentuuris ehk Europolis. See on Eestile kahtlemata suur tunnustus. Jaanuari alguses viibis Reimand korraks Eestis ja andis Ekspressile usutluse.

Globaliseerumine tähendab ilmselt sedagi, et arusaam kuriteost muutub ja nii mõnigi vargus loetakse „pisiasjaks”?

Paraku küll. Näiteks Ühendkuningriigis on täiesti selgelt kujunenud praktika, et alla mingi summa — ma täpset summat ei taha välja öelda, aga ütleme näiteks 5000 naela — kelmus ei ole kuritegu.

Euroopa on viimastel aastakümnetel olnud justkui teenäitaja suhtumises, et pikk vangistus pole lahendus. Viimastel aastatel näikse see suhtumine muutuvat, näiteks Itaalias mõistetakse mafioosodele väga pikki karistusi. Miks?

Ühiskonnas on kõik omavahel seotud. Kui ühiskonnal on raske, elatakse seda kurjategijate peal välja. Masu ajal või järel lähevad karistused karmimaks. See on ühiskonna vastulöök — kuidas nii, meil on niigi raske ja te veel varastate meilt? Aga eks see tõmbub taas tagasi. Politseile on muidugi pikad karistused alati meeltmööda.

Samas torkab silma, et politsei vahetab globaalselt infot, kuid karistused on endiselt riigipõhised — nii võib mõni rändtirts koguda kümneid tingimisi karistusi…

Tõepoolest. Ilmselt tuleks läbi mõelda ja lahendada, et sama inimest ei saaks kõigis riikides järjest tingimisi karistada. Praegu ei loe Prantsusmaa kohtule see, et röövlit on Eestis juba tingimisi karistatud. Ta saab seal uue tingimisi karistuse ja läheb kolmandasse, neljandasse riiki ja tegutseb edasi. Kui kriminaalkaristus kehtiks nii-öelda kõikjal, vähendaks see kuritegevust kindlasti.

Loe pikka intervjuud eestlasest Interpoli esindajaga Europolis Ekspressi tasulisest versioonist SIIN

 

Allikas: Eesti Ekspress

12.01.2012

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid