Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

ESET IT-turvalisusese nõuanded

Valdkond: IT turvalisus    Avaldaja: kannatanuabi    Keel: eesti    ID: 66

Mis Teid ohustab?

Häkkerid ja pahavara autorid kasutavad ära Sinu arvuti operatsioonisüsteemi, rakenduste, veebibrauserite ja meediaprogrammide turvaauke, et tungida Sinu digitaalsesse eraellu. Tehnoloogia areneb pidevalt ja on üha raskem end kaitsta kõikide Internetist tulevate ohtude eest. Õnneks saab ESET aidata.

Meie arenenud tuvastamistehnoloogiat uuendatakse pidevalt, et Sinu virtuaalset identiteeti alati kaitsta, eriti siis, kui tegu on arvutisse salvestatud konfidentsiaalse infoga. Eemalda küberkurjategijatest tulenev oht, mis võib põhjustada arvuti jõudluse olulist vähenemist või tõsist identiteedivargust.




E-kirjadega tulevad ohud


Pahavara kirjutajad kasutavad usalduse võitmiseks mitmeid tehnoloogiaid. Sagedane meetod on rämpsposti kasutamine. Rämpspost sisaldab soovimatut reklaami ja pettuseid, mis peaksid mõjuma piisavalt usutavatena, et panna Sind alla laadima pahavara, mis nakatab arvuteid ja võrke. Meiliaadresside kogumine on rämpsposti autoritele lihtne ülesanne ja mida kauem Sa enda oma kasutad, seda suurem on tõenäosus, et see jõuab mõnesse rämpspostimootori andmebaasi. ESET Smart Security 5-e rämpsposti-vastane moodul aitab.


Siin on mõned ennetavad nõuanded:

  • Võimalusel ära avalda oma e-posti aadressi internetis.
  • Anna oma e-posti aadress ainult usaldatud isikutele.
  • Ära vasta rämpspostile, mis on juba Sinu postkasti jõudnud.
  • Ole ettevaatlik internetis andmete jagamisel ja suhtuge lahtrite täitmisel erilise ettevaatusega kohtadesse nagu „Jah, saatke mulle lisainfot ... kohta.”

 

Pettus ja õngitsemine


Pettust kasutav häkker püüab Sind viia olukorrani, kus jagad infot, mis võimaldab tal ligi pääseda Sinu arvutile või selle ressurssidele. Sellised pettused võivad nt kasutada veebilehti, mis on väga sarnased ehtsate finantsasutuste omadele ja küsida isiklikku pangandusinfot. Ole ettevaatlik ka ehtsa välimusega linkide suhtes, mis võivad viia pahavarast kubisevatele veebilehtedele.

Pettuse näiteks on õngitsemine, mis kasutab võltsitud e-kirju, et viia kasutajat krediitkaardinumbrite, pangainfo ja mitut liiki isiklike andmete edastamiseni. Kurjategijad saadavad e-kirju, mis näivad pärinevat usaldatud allikast, kuid suunavad Sind tegelikult võltslehele, mis imiteerib tegelikku lehte ja nõuab nt konto sisselogimisandmeid. ESET Smart Security 5 tuvastab need ohud, et Sind kaitsta.

Siin on mõned ennetavad nõuanded:

  • Suhtu ettevaatusega e-kirjadesse, mis on saadetud tundmatute poolt – kasuta enne e-posti manuste avamist või allalaadimist nende kontrollimiseks usaldusväärset turvalahendust.
  • Ära avalda olulist isiklikku infot sellistele e-kirjadele või telefonikõnedele vastates, kui pole kindel, kas räägid usaldusväärse isikuga.
  • Jäta meelde, et legitiimsed finantsasutused ei küsi e-kirjade teel Sinu konto konfidentsiaalseid andmeid.


Sihilikud ohud

Olgu nad saabunud e-postiga või muul moel, sellised ohud, mis kasutavad sageli konfidentsiaalset isiklikku infot, on vähem probleemsed, kui oled tähelepanelik ja kasutad sobivat tehnoloogiat. Ohutu käitumine e-posti lugemisel ja tundmatutele linkidele mittevajutamine vähendab oluliselt pahavara levimise võimalusi.


Uuendused

Põhireegel: Kui paigaldad oma arvuti operatsioonisüsteemile ja programmidele alati uusimad turvauuendused, saad aktiivselt oma ohutusele kaasa aidata!


Operatsioonisüsteemi Microsoft® Windows™ kasutamisel telli uuendused Windowsi uuendusteenusest. Ava Start menüüst juhtpaneel ja vali Süsteemisätted. Vajuta "Automaatsed uuendused" valikule ja kontrolli, kas kõik automaatsed uuendused on aktiveeritud.


Kui kasutad operatsioonisüsteemi Mac® OS X, vali Apple menüüst Süsteemisätted ning seejärel Tarkvara uuendamine. Tarkvara uuendamise paan (Süsteemisätete all) laseb seadistada automaatsete uuenduste kontrollimist. Standardina kontrollitakse uuenduste olemasolu automaatselt kord nädalas. Mac OS X v10.5 ja hilisemad võimaldavad Tarkvara uuenduse alt määrata uuenduste automaatse allalaadimise.


On oluline, et ka Sinu veebibrauser oleks uuendatud, kuna see on enimkasutatud vahend pahavara jaotamiseks ja häkkerirünnete jaoks. Internet Exploreri uuendamine toimub Microsofti automaatsete uuendustega. Teised brauserite tootjad teatavad tavaliselt, kui uuem, parandatud versioon on saadaval. Me soovitame tungivalt kontrollida ka kõiki teisi rakendusi ning installida paigad ja uuendused.

Allikas:

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid