Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Pangakaartide kopeerimistest sularahaautomaatidel

Valdkond: pangandus    Avaldaja: Aivar Paul    Keel: eesti    ID: 75

Pangakaartide kopeerimise seadmed ehk rahvakeeli skimmerid, on sellised seadmed, mis paigaldatakse kurjategijate poolt sularahaautomaatidele ehk ATM-dele eesmärgiga kopeerida ATM-s kasutatava pangakaardi andmed, et valmistada nende andmete abil pangakaardi koopia, mille abil kaardi valdaja teadmata tehinguid teha.


Skimmeriga kokkupuutest saavad pangakaartide omanikud teada üldjuhul alles siis kui klient saab oma pangalt teate, kus tal palutakse vahetada pangakaardi PIN-kood või palutakse tulla panka oma kaarti välja vahetama.  Põhjuseks võibki olla see, et pank on oma monitooringu käigus tuvastanud võimaliku skimmeri kasutamise ja kaartide kopeerimise kahtluse ning astub sellise tegevusega samme kaardiomaniku kaitseks.

Teine võimalus on selline, kus klient ise avastab, et tema kaardiga on tehtud tehinguid, mida ta ei ole teinud ja seda võib olla isegi mõnes teises riigis. Helistades panka ja asjaolude selgumisel ilmneb, et klient on kasutanud oma kaarti mõnes sellises ATM-s või maksekohas, kus on olnud paigaldatud skimmer.


Skimmeritega kopeeritakse magnetriba andmed, mille jaoks paigaldatakse vastavad seadeldised ATM-i kaardisisestusavale ning vastavalt skimmeri tüübile saadakse kaardi PIN kood teada kas topeltklaviatuuri või paigaldatud kaamera abil. 

Magnetriba ja PIN-koodi teades on võimalik valmistada pangakaartide koopiad, mille abil saab kas ATM-st sularaha välja võtta või poes ostusid sooritada. 

Peale kiibitehnoloogia kasutuselevõttu ei saa selliseid kopeeritud kaarte küll kasutada Eestis ja ka enamuses teistes riikides, kuid maailmas on siiani veel hulk riike, kes ei ole veel kiibitehnoloogiale üle läinud ja kus kahjuks see ikkagi veel võimalik on.

 

Pangad püüavad kaitsta oma ATM-e väga erinevate meetoditega, sealhulgas anti-skimmeritega, millest osad on füüsiliselt nähtavad kui ka sellistega, mis ei ole visuaalselt väljapoolt nähtavad. Kahjuks 100% kaitset ei paku ükski turvalahendus ega anti-skimmer.

Kurjategijad on isegi läinud niikaugele, et on valmistanud skimmereid, mis näevad välja nagu füüsilised anti-skimmerid. Nimetatud skimmerist leiab pildi ka hiljuti politsei  poolt edastatud pressiteates: link.

                       


 Millele tähelepanu pöörata:

  • hoidke kindlasti oma PIN-kood ainult enda teada. Ärge kirjutage PIN-koodi kaardile ega ka mujale, kus see võib teistele nähtav olla,
  • varjake PIN-koodi sisestamisel teise käega klaviatuuri,
  • kui tasute kaardiga, ärge lubage teenindajal sellega üksi tagaruumi minna. Kaupluses või teenindusasutuses kaardiga makstes olge alati juures, kui kaarditehingut tehakse. Ärge lubage teenindajal viia oma kaarti tagaruumi,
  • kui teie kaart varastati või ka siis kui te olete selle kaotanud, teavitage sellest kindlasti oma panka,
  • teavitage panka alati oma kontaktandmete muutustest, et pangal oleks võimalik kiiresti teiega ühendust võtta kui tuvastatakse võimalik kaardi kuritarvitamise kahtlus,
  • Soovitatav on hoida kaardikasutuslimiidid reaalsete vajadustega vastavuses, et kui kopeerimine ka toimus, siis kurjategijad ei saa nii palju kahju tekitada,
  • kindlasti tuleks panka teavitada kui teie hinnangul näeb ATM välja mingis osas erinev tavapärasest. Väga tõsiselt tuleks suhtuda sellesse kui kaardi sisestamine ATM-i on raskendatud või tehingute teostamise järgselt ATM ei väljasta kaarti niipalju kui tavaliselt ehk siis selle kättesaamine on ebamugavam. Samuti peaks teavitama kui plaat, millel asetseb klaviatuur, logiseb või kui ATM juures on esemed, mida seal tavaliselt ei ole. Praod ja ka ilmsed liimijäljed on ka viiteks võimalikule skimmerile,
  • olge tähelepanelik teiste pankade rahaautomaatide kasutamisel – mõned sularahaautomaadid annavad kõigepealt välja kaardi ning alles seejärel sularaha. Veenduge enne automaadi juurest lahkumist, et pangakaart ning soovitud sularaha oleks Teie käes.
     

Juhul kui pank tuvastab, et tegemist oli skimmeriga, siis peale asjaolude tuvastamist pank üldjuhul hüvitab tekitatud kahju, kuid see võtab paratamatult teataval määral aega ning kaitstes oma pangakaarti selle hoolsa kasutamise ja kahtlastest asjaoludest panka teavitamise läbi, säästate nii ennast kui kaaskliente kaartide kopeerimisega kaasnevate ebamugavuste eest.

 

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid