Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Aasta lõpp on õige aeg lepingute ülevaatamiseks

Valdkond: finantskirjaoskus    Avaldaja: Anne Sägi    Keel: eesti    ID: 91


Enne uue aasta algust on õige aeg hoog maha võtta ja olemasolevad lepingud üle vaadata, et neist täit ülevaadet saada, tingimusi meelde tuletada ning sisusse süveneda - nii mõnigi neist võib vajadustepõhiselt muutmist või lõpetamist vajada, ehk ilmneb vajadus aga mõne uue sõlmimise järele.


Pühadeaeg tähendab enamikule inimestest küll kiireid askeldusi ning üritusterohket perioodi, ent enne aasta lõppu tasub hetkeks hinge tõmmata, et möödunud aastale pilk heita ning küsida - kuidas olen uueks aastaks rahaliselt valmis? Tõusvad hinnad ei ole enam ammu üllatuseks ning pelgalt kasvavale palgale lootma jäämine, kuigi palgamuutuse prognoos on viimaste aastate suurim, pole rahamurede korral kindlasti lahenduseks. Rahakoti sisusse süüvides tuleks kaaluda, kuidas tuleval aastal võimalikult hästi oma igapäevaelu korraldada ja kulusid vähendada.

 


On oluline oma lepingutest täit ülevaadet omada ja ühtlasi läbi mõelda, kas mõni ammusõlmitu uuendamist või muutmist ei vaja. See on eelarve ja planeerimise üks osa, sest kõige olulisem on teada, kuhu raha läheb, et sellest tulenevalt rahalisi otsuseid vastu võtta. Vajadused teadupärast muutuvad, võimalik, et ka teenusepakkuja tingimused on muutunud või pakub mõni teine ettevõtte tänase päeva vajadustele vastavalt juba oluliselt sobivamat ning soodsamat  võimalust. Näiteks pensionile minnes muutuvad nii rahalised võimalused kui ka pakutavad soodustused, see on kindlasti aeg, kus oma lepingud tähelepanelikult üle vaadata.

Tihti ei jää inimestel argiaskeldustes lepingutesse süvenemiseks aega ja nii makstaksegi kuust-kuusse ja aastast-aastasse summasid, mis ehk tänasel päeval võiksid olla juba soodsamad. Seega on kokkuhoiu seisukohalt väga oluline lepingutesse süüvimiseks aeg võtta. Tasub tähele panna, et näiteks viie-eurone kokkuhoid kuus ühelt lepingult tähendab aastas 60-eurost kokkuhoidu. Inimestel on enamasti lepinguid rohkem kui üks – näiteks mobiilside, internet, elekter, liiklus- ja kaskokindlustus.

 

Alustuseks ja ülevaate saamiseks oleks mõttekas kõik oma lepingud kokku koguda ja neist ka lähedastele teada anda, et ootamatuste ja halvima korral oleks neilgi hädavajalik info olemas. Tähtajaliste lepingute puhul tasub alati tähelepanelikult tingimusi lugeda ning otsustada, kas tegemist on nii soodsa pakkumisega, et pikaajaline lepinguga sidumine ennast ikka ära tasub. Päris kindlasti tuleb tähelepanu pöörata ka võimalikele sanktsioonidele - millised on leppetrahvid ja millal on teenusepakkujal õigus neid kohaldada, samuti viivisetasud, maksekuupäevad ja maksmise tingimused - kas lepingupartnerina on sõlmijal ikka võimalik kõiki tingimusi nõuetekohaselt täita.

 

Mobiililepingute puhul on näiteks mõistlik ette mõelda, kui suur saab olema kõnede hulk, millest tulenevalt sõltub, kas on mõtet sõlmida siduv leping või kasutada kõnekaarti. Samuti tasub lepingut sõlmides alati läbi mõelda kõikvõimalikele elu mugavamaks tegevatele SMS teavitustele – tasu korral, isegi kui tegemist tühisena näiva summaga, on oluline küsimus, kas seda tegelikkuses vajatakse. Samuti võib vahel juhtuda, et suures hoos on sõlmitud leping, mis tegelikult dubleerib kasvõi osaliselt mõnd teist. Tasub mõelda, kas eelarve seisukohalt on otstarbekas sõlmida näiteks nii kodukindlustus- kui ka koduvalveleping. Teisalt aga võib ilmneda, et mõni leping, näiteks kindlustus, vajab hoopis sõlmimist ja on muude toimetuste kõrval tegemata jäänud.

 

Hoolikas tuleks olla ka kõigi internetis sõlmitud lepingute või kokkulepetega. Inimestel puudub sageli arusaam, kui olulist kaalu omab lepingutingimustega nõustumisel kastikesse klikkimine. Veelgi enam - paljud ei vaevu neidsamu tingimusi läbigi lugema, teadmata, mis neid ees ootab. Eriti on see levinud kõikvõimalike interaktiivsete teenuste kasutamisel ja pärast tuleb halva üllatusena, et tegelikult nõustuti mitte ühekordse väljaminekuga, vaid igakuise kopsaka maksega. Tihti on taoliste lepingute ülesütlemine aga keerukas ja aeganõudev protsess. Seega tasub tähelepanelik olla nii lepinguid sõlmides kui ka aega leida, et kõigist sõlmituist ülevaadet omada, mis tagab kindlustunde muretumaks sammuks uude aastasse.

 

Tähelepanekud, kuidas lepingutelt kokku hoida:

 

Kõik lepingud tasub väga hoolikalt juba enne sõlmimist läbi lugeda ja endale võetud kohustused selgeks teha ning aeg-ajalt teiste teenusepakkujate hindadega võrrelda.

 

Tähelepanu tasub pöörata ka lepingu tähtajale ning siduvusele – et sellest tulenevalt ei tekiks piiranguid, mis pöörduvad rahaliseks kahjuks ja on tulevikus pigem ebamugavus kui rahaline eelis.

 

Lepingut sõlmides olge alati teadlik, mida tähendab lepingu muudatus, lõpetamine ning milliseks võib kujuneda selle hind.
 

Allikas:

Eraisikute Rahaasjade teabekeskus 

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid