Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Viis kasulikku nõuannet privaatsemaks Facebooki kasutamiseks

Valdkond: IT turvalisus    Avaldaja: kannatanuabi    Keel: eesti    ID: 95

Tänane turvanõuannete nurk ei räägi lüüsumisest ega evakueerumisest, vaid sellest kuidas turvaliselt sotsiaalmeediat kasutada. Selle jaoks olen välja toonud viis olulisemat vihjet, kuidas oma Facebooki konto privaatsemaks muuta.
 


 1) Sirvi Facebooki turvaliselt
 
Vaikimisi kuvatakse Facebooki läbi ebaturvalise ühenduse. See tähendab, et pahade kavatsustega inimesed, kes on sinuga samas WiFi levialas, võivad jälgida kõike, mida Facebookis teed. Parooliga kaitstud koduse WiFi kasutamisel pole probleem nii suur kui avalike WiFi-võrkude puhul.

Kõige parem moodus oma ühenduse turvalisuses veendumiseks on vaadata, kas aadressi real on https://... (tavalise http://... asemel). Kui ei, siis tuleks turvaline ühendus sisse lülitada. Selleks klõpsa Facebookis paremal üleval nurgas oleval hammasratta kujutisega nupul ja mine Account -> Account Settings -> Security -> Secure Browsing ning tee linnuke (https) kasti ette.

2) Profiili varjamine otsingumootorite eest
 
Paljud otsingumootorid, näiteks Google, kuvavad otsingu tulemuste seas ka sotsiaalvõrgustike kontosid. Kui sa ei taha, et su Facebooki profiil oleks avalikult internetist leitav, siis tuleks turvasätete all see ära keelata. Selleks mine jällegi Account -> Account Settings -> Privacy.
 
Samas aknas saad valida, kes võivad sind Facebookis otsida ja kellele kuvatakse su postitusi. Mõistlik on valida, et ainult su sõbrad ja ehk sõprade sõbrad saavad sind otsida ja sõbraks lisada ning otsingumootorid ei kuva otsingu tulemustes su Facebooki profiili.
 
3) Piltide tagimine
 
Enne viiendas punktis juttu tulevast digitaalse imago loomisest räägiks, kuidas ohjeldada sinust tehtud ebasobilike piltide ülespanemist kellegi teise poolt. Esimene samm on loomulikult viisakas palumine, et sõber eemaldaks selle pildi sinust, mida sa ei taha laiema avalikkusega jagada. Teine võimalus on Facebooki seadetes mitte lubada automaatset tagimist. Sel juhul ei saa sind automaatselt seostada pildiga, millel oled.

Vali Account -> Account Settings -> Timeline and Tagging. Soovitav on valida selline variant, kus pilt avaldatakse alles pärast seda, kui sina oled selle heaks kiitnud.
 
4) Oma asukohast teavitamine
 
Vahva on hõisata tuttavatele ja sõpradele, kui mõnus on külmal talvel puhkus Egiptuse püramiidide juures või et Alpides on suurepärane suusailm. Sel ajal, kui su sõbrad ja tuttavad elavad kaasa ning õnnistavad su puhkust, annad ka potentsiaalsetele kurjategijatele märku, et su kodu on tühjaksvarastamiseks valmis. Seega, ära postita enne reisile minekut ja reisi ajal Facebooki sõnumeid, et oled kodust ära.

Sama soovitus kehtib ka puhkuse piltide üleslaadimise kohta. Lae need üles pärast puhkuselt naasmist, nii väldid üleliigse informatsiooni jagamist ning pealegi on pärast puhkust aega sorteerida välja parimad pildid, mida Facebookis jagada.
 
5) Digitaalse imago loomine
 
Seda tõde on juba korratud, aga ei ole paha seda uuesti teha. Mõte on lihtne: ära postita Facebooki asju, mida hiljem kahetseda võiksid. Esialgu süütuna näivad peo pildid või negatiivse ehk isegi vihaliku alatooniga postitused võivad hiljem sulle ringiga tagasi tulla. Keegi meist ei läheks ju kaine peaga jänese kostüümi kandes Vabaduse väljakule räuskama?
 
Boonuseks: jälgi oma järglaste tegevust
 
Kui vanasti pidi lapsi õuest tuppa sööma kutsuma, siis tänapäeval on vastupidi – nüüd tuleb neid toast õue meelitada, et nad värskes õhus viibiksid ja end liigutaksid. Noorukid veedavad aega ja lahutavad oma meelt Facebookis. Olen nõus, et oma laste privaatsust tuleb austada, aga teinekord on kasulik ennetavalt jälgida, kellega laps Facebookis suhtleb või mida ta seal teeb. Nii võib ära hoida ebameeldivusi, mis ohtusid mitte tajuva ja haavatava sihtgrupiga, nagu lapsed, internetis toimetades võivad kaasas käia. Meediast oleme lugenud õõvastavaid lugusid küberkiusamisest, lasteahistajatest, petturitest. Selliste koleduste ärahoidmiseks pole ju paha natuke ennetavat tööd teha ja ka oma lastele ülalolevaid lihtsaid turvanõudeid ja põhimõtteid tutvustada.

 

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid