Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Indrek Teder: kelle taskutesse või pangaarvetele jõuab Euroopasse jõudnud pagulastega teenitud raha?

Valdkond: Majandusjulgeolek    Avaldaja: kannatanuabi    Keel: Eesti (rus)    ID: 119

Pagulased ja rahvasteränne on jällegi aktuaalne teema ja nagu muudeski valdkondades toimub ka siin tugev lobistamine, mõjutamine ja propaganda. Meedias domineerib idealistlik abstraktne humanism ja vaatepunkt, mille kohaselt absoluutselt kõiki tuleb abistada. Põgenikke tuleb - ja sealjuures tingimustest ei räägita - vastu võtta ja abistada. Aga samas, kas põgenikud on Euroopasse jõudnud omal käel ja tasuta?
Kas rahvast vedavad laevnikud ja nende abilised on ulatanud abistava käe puhtast altruismist? Me ei räägi siin ju heategevus- ega abiorganisatsioonidest, vaid rahvusvahelisest inimkaubandusest, mis nõuab jõhkralt kasumit.


Tõusetub küsimus - kas selle raha on liikumist on uuritud? Kuhu see läheb, kelle kaudu, kelle taskutesse või pangaarvetele jõuab? Arvestades tänapäevast jälitus-, kuulamis- ja kontrollisuutlikkust jääb üle ainult imestada, et kuidas küll nende rahade liikumisest nii vähe, vähemalt avalikkuses, teatakse. Tõenäoliselt saavad inimkaubandusega tegelevad organisatsioonid väga suurt tulu, väidetavalt vähemalt 1000 – 2000 eurot igalt Euroopasse toodavalt inimeselt. Kui tõkestatakse terrorismi rahastamist, miks mitte inimkaubanduse rahavoogusid?

Paratamatult kerkib küsimus, kuhu see raha läheb? Selle osas valitsev vaikus annab ainest igasugusteks spekulatsioonideks, näiteks kas asjasse on segatud kolossaalsed altkäemaksud? Kuidas jõuab see raha islamiterroristide ühendustele, nagu on väidetud? Üleüldse – kas on uuritud mingeidki suuri kriminaalasju näiteks Vahemerede maades? Vähemalt üleeuroopalist uudisekünnist ei ole see küll ületanud ja alati saab väita, et korruptsiooni lihtsalt ei ole. Samas, me ju teame, et nagu ikka – raha räägib, küsimus on kui valjult ja kelle kõrvadesse.

Müts maha Kreeka ja Itaalia ees, kes on osavalt lobistanud põgenikega seonduvat, tehes sellest üleeuroopalise mure. Aga samas, kuuldes just ELi lõunapoolsete riikide poliitikute suust, kuidas Liibanonis ootab Euroopasse tulekut üle miljoni inimese ja sellest kõneldakse, nagu Euroopas oleks nende vastuvõtmine juba tingimusteta otsustatud, tekib mul naiivne küsimus - miks? Kas nüüd asuvad riigid ise neile transpordi(vahendus)teenust osutama? Ja kuidas siis raha kulgeb?

Ja lõpetuseks eriti küüniline küsimus - kas ISIS ikka saab oma osa?


Foto: Priit Simson

Allikas:

 

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid