Kasutajatugi:
Skype: kannatanuabi
Keskkonnaga liitumiseks
registreeruge kasutajaks!

Artiklid

Justiitsminister: Edukamad on riigid, kus kodanikud ise on julgeoleku loojad

Valdkond: Turvalisus    Avaldaja: kannatanuabi    Keel: Eesti (rus)    ID: 36

Täna toimunud Sisekaitseakadeemia korraldatud konverentsil Tark turvalisus rõhutas justiitsminister Kristen Michal, et sisejulgeolekus mängivad olulist rolli kodanikuühiskonna kaasamine ja ladus koostöö riigi ja kodanikuühiskonna vahel.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul ei saa sisejulgeoleku alal ja avalikus sektoris arvestada piiramatult võimalusega, et võiksime tööle võtta rohkem inimesi, mistõttu on üks tänase päeva märksõna koostöö.
„Meie avaliku sektori väiksemast mahust tingitud murekohti saab tasakaalustada sisejulgeolekuasutuste tihedama koostöö abil. Mis on täna juba hea, kuid nagu heade mängijatega meeskond ei võida alati, kui koostööd pole treenitud, nii on ka sisejulgeolekus,“ ütles Michal oma kõnes.

 

Minister tõi välja, et justiitssüsteemis on näiteks kavas laiendada võimalusi, et vanglaametnikud saaksid anda politseile ametiabi. „Siiani on saanud anda politsei ülesandeid avaliku korra kaitsel üksnes vanglate relvastatud üksusele, kuid tulevikus saab seda teha iga kohase ettevalmistuse saanud vanglaametnik. Muidugi eeldab see muudatusi ametnike väljaõppes aga eesmärk on seda ju väärt.“
Koostööst rääkides rõhutas justiitsminister ka kodanikuühiskonna rolli sisejulgeoleku tagamisel, sest koostöö kodanikega loob turvalisust juurde.
„Kui küsida, millised riigid on edukad kodanike julgeoleku tagamisel, siis need riigid, kus kodanikud ise tagavad julgeolekut ja on julgeoleku, mitte ohu allikaks, on minu meelest edukamad. Kodanikuühiskond ja demokraatia, mille kaitsmiseks üldse julgeolekustruktuure vaja on, mitte vastupidi, on paljudes riikides andnud häid tulemusi, kui riik suudab olla usaldusväärseks partneriks inimeste vabatahtlikule tegevusele. Eesti inimesed on väga tihti valmis ise kaasa lööma vabatahtlikena, et oma kodukohta või oma riiki paremaks muuta – riigistruktuuridel on siin väljakutse olla avatud ja kodanikele selleks head võimalused luua,“ rääkis Michal.
Justiitsminister puudutas oma kõnes lühidalt ka sisejulgeoleku rahvusvahelist tahku ning juhtis tähelepanu, et avatud maailmas tuleks pöörata senisest rohkem tähelepanu ka süsteemsemale rahvusvahelise harituse omandamisele, regulaarsele silmaringi laiendamisele ja kolleegide kogemuste omandamisele mujalt maailmast.
„Olukorras kus kuritegevus ei tunne piire, oleks imelik, kui meie julgeolekut tagavad institutsioonid jääks mõttelise piiri taha seisma ja lehvitaks kurjategijale, et too tagasi tuleks. Ma olen mõelnud, et kui ma oleks kurikael, siis mis mõtet oleks tänapäeval põgeneda? Või üldse kuhu? Mida ulatuslikumaks saab koostöö ja järjest pikemaks muutub seaduse käsi, seda vähem on kellegi üldse lootust jääda tabamatuks. Samamoodi on meie liitlassuhted teiste riikidega meie kodanike julgeoleku allikad ja meie oleme ka nende julgeoleku tagajad – maailm on avatud. Avatud maailm võib olla oht, aga võib olla ka võimalus, see sõltub meist endist,“ tõdes Michal.
 
Allikas: Justiitsministeerium
Autor: Priit Talv
16.11.2011

Kommentaari lisamine

Kommenteerida saavad ainult registreeritud ja sisse loginud kasutajad.

Kommentaarid